Țeapă imobiliară de milioane: Avocatul care a fraudat 251 de persoane și-a recunoscut vinovăția

de: Ozana Mazilu
30 09. 2024

Un avocat din Alba Iulia, Ovidiu Jidveian, cunoscut pentru o fraudă imobiliară de proporții, a ajuns la o înțelegere cu procurorii și a recunoscut toate acuzațiile care i-au fost aduse. Acesta a dat o „țeapă” de peste 12 milioane de euro în cadrul afacerii „Parc Residence Alpha”, unde a vândut același apartament de mai multe ori către diferiți cumpărători. Jidveian a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției, acceptând o pedeapsă de 5 ani și 9 luni de închisoare, precum și o amendă penală de 27.000 de lei.

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj au stabilit că faptele avocatului au generat un prejudiciu de peste 33 de milioane de lei și aproape 6 milioane de euro. Instanța urmează să valideze acordul pe 16 octombrie 2024, conform Libertatea.

Apartamente vândute de mai multe ori

Frauda orchestrată de Ovidiu Jidveian a avut loc în perioada decembrie 2018 – octombrie 2023, când acesta a construit un bloc cu 41 de apartamente în centrul orașului Alba Iulia. În loc să vândă fiecare apartament unei singure persoane, avocatul a reușit să le vândă de mai multe ori, unui număr total de 251 de cumpărători. Aceștia au fost înșelați cu promisiuni false de vânzare, încheiate la notar, și au plătit sume între câteva zeci de mii de euro și peste 200.000 de euro. Unele persoane au fost convinse să cumpere două sau chiar trei locuințe.

Ovidiu Jidveian Sursa: Libertatea

Unul dintre cumpărători a explicat cum a fost înșelat, povestind că o garsonieră pe care o achiziționase fusese vândută altor șapte persoane. Pereții acesteia au fost mutați și schițele schimbate pentru a putea fi vândută de mai multe ori. O altă victimă a relatat că a plătit integral suma de 35.000 de euro pentru o garsonieră și 56.000 de euro pentru un apartament, doar pentru a descoperi că mai multe persoane achiziționaseră aceleași locuințe.

Banii furați, pierduți la jocuri de noroc și investiții riscante

În urma anchetei, procurorii au descoperit că Jidveian a delapidat sume importante din firma sa, Parc Residence Alpha SRL. În total, avocatul a scos ilegal aproape 8 milioane de euro din conturile firmei, din care doar 1 milion de euro a fost returnat. Banii obținuți prin fraudă au fost folosiți în principal pentru a juca la păcănele și pentru investiții speculative pe platforme de tranzacționare derivate și criptoactive, operate de brokeri din Cipru și Belize.

În timpul investigațiilor, procurorii au reușit să recupereze aproximativ 5 milioane de lei și 543.517 de euro, dar marea majoritate a fondurilor pierdute nu au fost recuperate. De asemenea, avocatul a fost acuzat și de falsificarea unor documente utilizate la bănci și firme de contabilitate pentru a obține avantaje financiare necuvenite.

Pe lângă dosarul penal, societatea Parc Residence Alpha SRL se află și în insolvență, cu datorii de peste 15 milioane de euro. Mai multe persoane, printre care și un magistrat, polițiști și oameni de afaceri, se numără printre creditorii care încearcă să-și recupereze banii pierduți.

Dacă instanța va valida acordul de recunoaștere a vinovăției, Ovidiu Jidveian va reveni în închisoare pentru a executa pedeapsa de aproape 6 ani. Acesta a fost, în trecut, consilier local și subprefect de Alba, precum și candidat la Primăria Alba Iulia din partea ALDE în 2016.